מנאלי, הודו
מנאלי היא אחד מהיעדים המוכרים והמתויירים ביותר באזור צפון הודו, העיירה הפסטוראלית ששוכנת למרגלות הרי ההימלאיה בקצהו של עמק קולו (Kullu Vally)נמצאת אף היא ברום גבוהה מאוד (כ-1800 מטרים מעל פני הים) ומורגשת בה האווירה המיוחד והכפרית השוררת באזור זה. השלווה הפסטוראלית של מנאלי הופרה לפני לא הרבה שנים עת גילו אותה התיירים הרבים ו"כבשו" אותה בהמוניהם בהופכם אותה ליעד תיירותי ופופולארי מאוד. מטיילים רבים מגיעים לאזור מנאלי על מנת להשתקע לתקופות זמן יחסית ממושכות, אחרים משתמשים בה כנקודת מוצא טובה לטרקים נפלאים באזור בסביבת עמק קולו והכפרים המקיפים את מנאלי וכולם כולם שמחים לחגוג בה את מסיבות הפול מון המעולות שמתקיימות בה מידי חודש כאשר הירח מלא וזוהר במלוא תפארתו. אמני טראנס פופולאריים ומפורסמים מגיעים מכל העולם על מנת לערוך את מסיבות הפול מון של מנאלי מידי חודש, אך גם כמעט מידי שבוע מתקיימות בה מסיבות טבע שאומנם לא מתהדרות בירח מלא, אך מלאות בכיף מוסיקה טובה והרבה חוגגים.
העיר מנאלי מחולקת למעשה לשתיים כאשר התיירים מתמקמים ברובם באזור של "מנאלי הישנה" (Old Manali)בעוד האזור של מנאלי החדשה (New Manali)היא עיירת נופש פופולארית בעיקר בקרב תיירות פנים הודית ומטילים רבים לא מגיעים אליה. אזור "מנאלי הישנה" שוכן במעלה הגבעה ומשקיף למעשה על מנאלי הישנה, ניתן לטעות ולחשוב שמדובר ממש בחלק נפרד מהעיר או בשתי עיירות נפרדות. אזור "מנאלי הישנה" מלא בגסטהאוסים, אכסניות, מסעדות וחנויות לטובת התיירים הרבים. ניתן למצוא כאן תעשיית חיקויים שלמה של ביגוד ומיטב המותגים המערביים, כמו גם חייטים שיהיו מוכנים תמורת סכומים מגוחכים לתפור לכם בגדים בהזמנה אישית ובגזרה אישית.
מנאלי והאזורים המוריקים העוטפים אותה ידועה גם בשל היותה מרכז לספורט אתגרי ופעילויות אקסטרים רבות. בסוכנויות המטיילים הרבות ב"מנאלי הישנה" תוכלו למצוא כתובות של חברות ואתרי פעילויות אקסטרים מגוונות בתחום השיפוט של מנאלי: ניתן לעשות טיפוסי צוקים, צניחה חופשית, ראפטיג על הנהר הגועש, גלגול במדרונות בתוך כדור שקוף (להיט חדש יחסית במנאלי) ועוד רבות וטובות במיוחד עבור חובבי האקסטרים שביניכם.
ושישט (Vashisht)–אם ממשיכים עוד קצת במעלה ההר קצת צפונית מזרחית ל"מנאלי הישנה" נמצא הכפר הקטן ושישט שהוא מעין אלטרנטיבה מעט שקטה ושפויה יותר ל"מנאלי הישנה" שהפכה במרוצת השנים האחרונות לרועשת ותיירותית מאוד. מי שרוצה למצוא באמת פיסת שלווה ורוגע מוטב לו שימשיך עוד מעט במעלה ההר ויגיע לושישט שהיא כפר קטן (רחוב אחד המתפתל במעלה ההר ומשני צידיו בתים מסעדות ואכסניות). המרחק הלא רב שלו ל"מנאלי הישנה" מאפשר ללנים בו ליהנות מהשקט של ושישט ומכל מה שיש לעשות במנאלי הישנה. עם זאת גם בושישט יש מסעדות (אפילו אוכל ישראלי) ולא מעט אכסניות. בקצה הרחוב היחיד של ושישט יש מקדש ובו זורם מפל הנובע באופן טבעי במעיין סמוך וזורמים בו מים מינראליים.
טיול יום לעמק סולאנג (Solang Vally)–אחד מהטיולים הפופולאריים בטבע המקיף את מנאלי הוא טיול לאזור עמק סולאנג אשר אליו מגיעים אם פוסעים מכיוון מנאלי לאורך גדות נהר הביאס (Beas River). הנופים הנפלאים הנשקפים לאורך המסלול הם שילוב של פסגות גבוהות ומושלגות עם קרחוני עד המציצים מעבר לאופק. על גדות הנהר צומחת צמחייה ירוקה ההופכת את כל האזור לפסטוראלי ונפלא. מסלול ההליכה מאוד נוח ולא קשה במיוחד. ניתן ללכת ולחזור לכיוון מנאלי עוד באותו היום.
רוטאנג פאס (Rothang Pass):מעבר רוטאנג הוא למעשה אחד מהמעברים החוצים את הרי ההימלאיה המושלגים אליו ניתן להגיע באמצעות טיול יום רכוב היוצא מאזור מנאלי (פרטים ניתן למצוא בכל סוכנויות המטיילים באולד מנאלי). הטיול הוא בעיקר הדרך ולא היעד הסופי. הנסיעה לאזור המעבר היא בדרך פתלתלה ממנה נשקפים נופים עוצרי נשימה של הרי ההימלאיה והעמקים המרהיבים העוטפים אותם. הנוף המושלג הטובל בירוק הולך ונעשה צחיח יותר ויותר ככל שמטפים ועולים במעלה ההר. עם ההגעה לאזור המעבר ניתן לראות את כל שיירות הפרדות והחמורים החוצים את ההרים עם הסוחרים הכפריים שלהם שמעבירים את הסחורות משני צידי הרכס.
מקדש הדימבה (Hadimba Temple)אחד מהמקדשים המתוירים ביותר באזור מנאלי הוא מקדש הדימבה העשוי כולו מעץ ונמצא ממש בסמוך לכניסה לאזור "מנאלי הישנה". המקדש מאוד פופולארי ולכן גם עמוס בתיירים ומטיילים המגיעים אליו בכל ימות השבוע. סביב המקדש התפתחה תעשייה תיירותית ענפה של סוחרים, רוכלים ושאר מקומיים שיציעו לכם לקנות מכל הבא ליד. באזור המקדש תצוגה של בעלי חיים שונים וייחודיים לאזור איתם ניתן להצטלם וללטף (תמורת תשלום).
מה כדאי לראות ולעשות במנאלי
תרבות
מנאלי היא אחת הערים הפופולאריות באזור צפון הודו, יש בה הרבה מה לעשות והרבה מה לראות. אחדים מוצאים בה את השלווה והרצון להיזרק לנוח וליהנות מהנופים הנפלאים הנשקפים מכל פינה, אחרים מוצאים בה נקודת מוצא טובה ליציאה לטרקים אל העמקים הסמוכים והכפרים המקיפים אותה מכל עבר. מנאלי היא גם מרכז לפעילויות אקסטרים וספורט אתגרי אליהן ניתן לצאת ממנאלי ומתקיימות בעיקר באזור תוואי נהר הביאס הסמוך. בשעות הלילה מנאלי הופכת לפחות אחת לשבוע לבירת מסיבות הטראנס של האזור עם די ג'ייז מהטובים בעולם המגיעים לנגן תיירים הנוהרים למנאלי בהמוניהם. כמובן שאחת לחודש מתקיימת כאן מסיבת פול מון מפוארת לאורו של הירח המלא.
טיולים
ממנאלי ניתן לצאת בטרקים וטיולים יומיים לעמקים הסמוכים (ביניהם טיול לעמק סולאנג, טיול לאורכו של עמק קולו ואחרים). כמובן שניתן להמשיך במעלה ההר לכיוון ושישט ואף לצאת בטיולים רכובים ליעדים רחוקים יותר כמו הרי ההימלאיה ואחרים. באולד מנאלי סוכנויות מטיילים רבות המוציאות מגוון טיולים יומיים למגוון מקומות ואטרקציות המקיפות את האזור.
איך מגיעים
הדרך הקלה ביותר (אך היקרה ביותר) היא להגיע לאזור מנאלי בטיסה. יש טיסות יומיומיות בין דלהי לבהונטר(Bhuntar) ומשם יש למהשיך באוטובוס לכיוון מנאלי. ניתן לצאת באוטובוס לילה בנסיעה של כ-20 מדלהי. בנוסף ניתן להגיע למנאלי גם דרך יעדים נוספים (לעיתים בקו אוטובוס ולעיתים ברכבים או "מוניות"): דרמאסלה (10 שעות), שימלה (8-9 שעות), מאזור עמק פרוואטי וקאסול (4-5 שעות נסיעה).
מחירים
כמו בכל הודו גם במנאלי המחירים סבירים ואינם גבוהים (בטח לא בהשוואה לישראל). ניתן למצוא באזור האולד מנאלי מגוון רחב של אכסניות וגסטהאוסים במחירים שווים לכל כיס. כמובן שתוכלו למצוא גם מקומות "יוקרתיים" יותר במחיר מעט יקר יותר. האוכל מאוד זול וניתן להסתדר עם מעט כסף לאורך יום שלם. זו גם אחת הסיבות שהישראלים נוטים להשתקע באזור זה ימים רבים.
אוכל
במנאלי יש הרבה מאוד מקומות לאכול והמגוון עשיר מאוד. בגלל שהמקום מלא בתיירים (וגם הרבה ישראלים) תוכלו למצוא כאן מסעדות שמגישות אוכל מערבי ואפילו אוכל ים תיכוני ואוכל ישראלי שמזכיר את ה"אוכל של אמא". המסעדות הישראליות מרוכזות בעיקר באזור ה"האולד מנאלי" וניתן למצוא שם בעיקר בסופי שבוע ג'חנון, חמין לשבת ועוד.. באמצע השבוע כמובן שאפשר למצוא בשגרה בורקסים, שקשוקות ואיך לא- פלאפל.
מזג אוויר במנאלי
הזמן הטוב ביותר לביקור באזור מנאלי הוא תקופת האביב- טרום הקיץ (בין החודשים מרץ ועד סוף יולי). בחודשי הקיץ (יולי אוגוסט) מגיעים גשמי המונסון ומעבר לכך שהטמפרטורות עולות הגשמים הולכים והופכים להיות כבדים יותר ונמשכים לפעמים ימים שלמים, דבר הפוגם ביכולת לטייל באזור. עונת החורף במנאלי (דצמבר-פברואר) קרה יחסית וגם היא מאופיינת בגשמים.
צילומים: Shahnoor Habib Munmun, Miya.m
-
רישיקש
רישיקש (Rishikesh) היא עיר קטנה הממוקמת במדינת אוטראקהאנד (Uttarakhand)...
-
קאסול - Kasol
קאסול קנתה לה שם בקרב הישראלים בתור אחד הכפרים המתויירים...
-
לדאק - Ladakh
"לה-דאג" – עולם אחר, משמעות שמה "ארץ מעברי ההרים הגבוהים"....
-
מנאלי - עמק קולו
בין הרים נישאים, יערות-עד ונהרות גועשים, חבויה לה מנאלי Manali...
-
עמק ספיטי, צפון הודו
עמק יפה ומיוחד בצפון מזרח מדינת הימצ'ל פראדש שבצפון הודו....
-
לדאק
חבל 'לדאק' התפרסם בשנים האחרונות והפך ליעד תיירותי מוכר, עד...
-
דרמסלה
העיר הצפונית דרמסלה נחשבת לאחד היעדים הפופולאריים ביותר...
-
וראנסי, הודו
העיר וראנסי היא ללא ספק אחת הערים המרתקות והקסומות ביותר למטייל המערבי...
-
עמק פרוואטי, הודו
עמק פרוואטי הוא עמק ירוק מלא טבע, מים ומסלולי טיול בצפון הודו. בלב ליבו...
-
קשמיר, הודו
חבל קשמיר הוא חבל ארץ בצפון הודו הנתון מזה שנים בסכסוך פוליטי של גבולות...
הוסף תגובה