קולקטה, הודו

קולקטה, הודו

קולקטה (Kolkata) היא בירת מדינת "מערב בנגל" הנמצאת דווקא בחלקה המזרחי יותר של הודו,  מדובר בעיר השלישית בגודלה בהודו (אחרי מומבאי ודלהי) והיא סוג של מטרופולין ענק המאכלס למעלה מ-15 מליון הודים מה שהופך אותה לעיר עמוסה מאוד, מזוהמת מאוד ולמרבה הצער גם די מלוכלכת. עם זאת קולקטה נחשבת לאחד היעדים המעניינים באזור זה של הודו וזאת הודות לאתרי התיירות המושכים אליהם מטיילים רבים המוצאים בהם עניין.
 
למען הסדר הטוב נציין ונאמר שעד לפני שנים ספורות נקראה העיר "כלכותה" או "כלכתה" (כפי שנהגתה בשפת הבריטים שהגיעו להודו בתקופת האימפריאליזם) בעוד מקור השם הוא בשמה של האלה "קאלי" שהיא הנחשבת כפטרונית העיר ושהגיית העיר בשפה הבנגלית דומה יותר לצורת הגייתה כיום "קולקטה". עם זאת מאחר והשינוי הרשמי הוא יחסית צעיר עדיין ניתן למצוא תיירים ומדריכים בהם מופיעה שם העיר בתור "כלכותה".
 
 
מה כדאי לראות ולעשות בקולקטה

פארק מיידן (Maidan Parko) קלקטה כל כך עמוסה ודחוסה שפארק מיידן הפך למקום מפלט הטבעי היחיד בתוך הכרך הסואן והעמוס, מדובר על פארק רחב ידיים שאמור להיות ה"ריאה הירוקה" של קולקטה כולה. בפועל החלק הירוק קצת נשכח במרוצת השנים וההזנחה ברחבי הגן פושעת, עם זאת זה הכי טוב שניתן למצוא באזור, והאמת שזה די הרבה בהשוואה למקומות אחרים. ברחבי פארק מיידן שהוא והמונומטים שבתוכו זכר לעידן הקולוניאליסטי הבריטי פזורות נקודות עניין, פסלים, פגודות חביבות מזרקות ואגם חביב. את הפרק תוחם נהר הטולי נולאה שהוא אחד משני הנהרות שביניהם בנויה קולקטה, וטיול לאורך גדות הנהר בתוך הפארק הוא חוויה נעימה וחביבה.

 

פסל הזיכרון למלכה ויקטוריה (Victoria Memorial) זהו ללא ספק אחד הסמלים של העיר קולקטה (על אף שהמקומיים היו מעדיפים להתהדר בסמלים מעט יותר הודיים ופחות קולוניאליסטים). פסל הזיכרון הענקי עשוי משיש לבן וחצובה בו דמותה של המלכה ויקטוריה שהייתה מלכת האימפריה הבריטית בשיא עידן הקולוניאליזם אז הייתה הודו ברובה תחת שלטונו של הכתר הבריטי. הפסל אדיר המימדים הוא מוקד עלייה לרגל לתיירים רבים ובסמוך לו קיים גם סוג של מוזיאון לתקופת הקולוניאליזם הבריטי בו יש גם מוצגים היסטוריים וגם את סיפור השלטון הבריטי באזור.

 

כיכר BBD Bagh זוהי הכיכר המרכזית של קולקטה הממוקמת צפונית לפארק מיידן. יש המזהים אותה בשמה הישן יותר "כיכר דלוזי" אפילו בחלק מן השלטים תוכלו לראות אותה מופיעה בשמה הישן "Dalhousie Square. בכיכר מרוכזים רוב מבני הממשל והשלטון של מדינת מערב בנגל, שהרי קולקטה משמשת גם על תקן בירת המדינה. אין כאן יותר מידי מה לראות ומה לעשות, ואם זאת במידה ונדרשתם לאיזשהו משרד ממשלתי, בנק או דואר רוב הסיכויים שתמצאו אותו באזור זה שהוא סוג של "קריית הממשלה" של מערב בנגל.

 

רובע צ'ורינג'י Chowringhee כל המטיילים מוצאים את עצמם בסופו של דבר מתנקזים לאזור רובע צ'ורינגי שהוא אם תרצו ה"מיין באזאר" של קולקטה. בלב הרובע נמצא רחוב סאדר (Sudder)שהוא הרחוב הראשי באזור התרמילאים. הוא עמוס באכסניות וגסטהאוסים בכל הרמות. בנוסף יש כאן סוכנויות מטיילים רבות שמוציאות טיולים מאורגנים ליעדים שונים בסביבה קולקטה כמו גם למסעות של מספר ימים לכיוון מדינת בהוטאן השכנה ממזרח.

 

המוזיאון ההודי The Indian Museum  בכולכתה יש לא מעט מוזיאונים הפזורים ברחבי העיר העמוסה, עם זאת מעטים ביניהם שווים התמקדות וביקור של תיירים המגיעים מן החוץ אל העיר. המוזיאון ההודי הוא אחד מהם ואולי אף הבולט מבין כולם. מדובר על מוזיאון גדול יחסית שמכיל הרבה תצוגות קבועות ומתחלפות. יש כאן תצוגות של מוצגים היסטוריים ותוצרי תרבות, תצוגות של אומנות עכשווית ועתיקה וכד'. המוזיאון פתוח בין החודשים מרץ עד נובמבר בין השעות 10:00-17:00 בכל ימות השבוע פרט ליום שני. במוזיאון מתקיימים סיורים מודרים בשעות 10:30,11:30,12:15,14:05,15:15.

טיולים
קולקטה עצמה מהווה נקודת יציאה טובה לטיולים וטראקים באזורים המקיפים את המטרופולין הענק של קולקטה. רבים המטיילים המגיעים לאזור רובע צ'ורינגי ושם מתארגנים לקראת יציאה לטיול בן מספר ימים לממלכת בהוטאן המצויה לא הרחק מהעיר ומהווה יעד תיירותי מסקן במיוחד. ניתן להתארגן גם מבחינה לוגיסטית אבל גם מבחינה חברתית באזור קולקטה זאת בגלל ריכוז התרמליאים הגבוהה באזור וכמובן גם ריכוז הישראלים הגבוהה גם כן. עוד יעדי טיול מומלצים שניתן לצאת אליהם מאזור קולקטה הם דרג'ילינג או סיקים.

איך מגיעים – תחבורה
בקולקטה שדה תעופה בינלאומי בשם Dum Dum  בו נוחתות טיסות בעיקר מיעדים שונים בארצות המקיפות את הודו באזור יבשת אסיה (תאילנד, סינגפור, נפאל ועוד), עם זאת קיימות מספר חברות טיסה בינלאומיות אירופאיות שמקיימות טיסות סדירות מאירופה לקולקטה כאשר הבולטת ביניהן היא לופטהאנזה שמקיימת קו בין פרנקפורט לקולקטה. עם זאת שדה התעופה המקומי בקולקטה משמש בעיקר לטיסות פנים מערים גדולות שונות ברחבי הודו וזו דרך לא רעה בכלל מבחינת נוחות לגמוע את המרחק הרב עד לנקודת הקצה המערבית בה ממוקמת קולקטה.
דרך אחרת להגיע לקולקטה היא באמצעות מסילת הרכבת שמגיעה עד לעיר זו. את הדרך לקולקטה יש לעשות באמצעות הרכב שעוצרת בתחנת הרכבת "אוהרה" (Howara)ומשם להמשיך לכיוון קולקטה.

אוכל
הדרך הטובה ביותר להסתדר מבחינה קולינארית בקולקטה (ואולי בהודו כולה) הוא לאכול בעיקר במסעדות שבהן אוכלים רוב התיירים והאירופאים. בדרך כלל מסעדות התיירים יהיו ברמות סניטציה גבוהה יותר וההיגיינה בהם תישמר. עם זאת אם אתם אמיצים והרגלתם את הקיבה שלכם כבר ל"מטבח ההודי" (ואין הכוונה במקרה זה לסוג המאכלים או הטעמים…) תוכלו למצוא כאן מגוון רחב של מסעדות מקומיות. יש המון מסעדות בקולקטה, רוב מסעדות התיירים המומלצות מרוכזות ברובע צ'ורינגי שם מרוכזים גם מרבית המטיילים. כמו בכל הודו גם כאן מומלץ להקפיד לשתות מים מבקבוקים של מים מינראליים סגורים.

מזג אוויר בקולקטה
קולקטה מאופיינת כמו רוב הודו בשתי עונות מרכזיות העונה היבשה המתקיימים בד"כ בין החודשים נובמבר ועד אפריל כשיאה בחודשים דצמבר וינואר בהם כמעט לא יורד גשם. העונה הגשומה המאופיינת בגשמי מונסון היא בחודשים מאי עד ספטמבר, אז גם פחות מומלץ להגיע לעיר. הטמפרטורות בקולקטה נעות סביב ה-30 מעלות אורך כל ימות השנה. הטמפרטורות המינימאליות לא יורדות מכ-10 מעלות צלזיוס, כך שתנאי מזג האוויר מבחינת טמפרטורות מאוד נוחים. עם זאת אחוזי הלחות גבוהים בעיקר בעונה הגשומה.
 
צילומים: Piyal kundu, Biswarup Ganguly, Peter Andersen, MichaelJanich

הוסף תגובה