קוצ'ין, הודו
קוצ'ין (Kochin) היא עיר נמל קטנה בדרום הודו אשר זכתה לכינוי "בירת התבלינים" של הודו בשל העיסוק הרב שהיה לבני המקום בתבלינים והיותה מרכז מסחר חשוב בהובלת התבלינים מהמזרח אל המערב. בקוצ'ין הייתה קהילה יהודית גדולה ומשגשגת שעסקה ברובה במסחר. רוב הקהילה היהודית של קוצ'ין כבר אינה קיימת במקום, כיום חיים בה יהודים ספורים בלבד, ועם זאת שרידים למורשת המפוארת של יהדות קוצ'ין עוד קיימים ברחבי העיר, ניתן לראות את האזור היהודי (Jew Town), את בית הכנסת הגדול של יהודי קוצ'ין ולדמיין איך היו נראים החיים של היהודים בקוצ'ין.
לצד העבר היהודי העשיר של קוצ'ין היא הייתה ביתם של קבוצות אתניות רבות שהתגוררו בה וסחרו בה ולכן היא ערב רב של טעמים ניחוחות ותרבויות, קוצ'ין היא הנקודה הראשונה אליה הגיעו אירופאים במסעותיהם לכיוון גלוי יבשת אסיה. ניתן למצוא בקוצ'ין השפעות הודיות, נוצריות, מוסלמיות, סיניות, אירופאיות ועוד. קו הנוף של קוצ'ין מאופיין בכנסיות, מסגדים וגם בתי כנסת השלובים זה בזה ויוצרים תמהיל מרתק של דתות ותרבויות. עיקר ההתיישבות האירופאית באזור קוצ'ין הייתה פורטוגלית ולכן ההשפעות של פורטוגל עדיין ניראות גם בקוצ'ין של היום. כמו כן מוזיאונים היסטוריים ובייחוד מוזיאון פוטוגל הם אללו שמגוללים את סיפורה של קוצ'ין בתקופה הקולוניאליסטית שלה, עת שלטו בה האירופאים וסחרו ממנה בתבלינים הייחודים של הודו אותם שלחו אל אירופה במערב.
קוצ'ין בנויה בחלקה על היבשת ובחלקה על האיים הסמוכים הנמצאים אל מול קו החוף המערבי של הודו. החלק העתיק יותר של קוצ'ין בנוי על האיים ואילו החלק החדש, המכונה בפי המקומיים ארנקולם (Ernakulan) נמצא על היבשת עצמה.
מה כדאי לראות ולעשות בקוצ'ין
מבצר קוצ'ין (Cochin Fort):אחד מאתרי התיירות המוכרים בעיר הוא המבצר של קוצ'ין, האזור הזה המרכז תחתיו את כל תקופת "תור הזהב" הפורטוגלי של קוצ'ין מכיל בתוכו מספר כנסיות ובזיליקות יפות שנבנו בתקופה שבה הייתה העיר תחת שלטון פורטוגלי אירופאי. בתוך מתחם המבצר ניתן לבקר בכנסיית סנט פרנסיס, ובבזילת סנטה קרוז. כמו כן חלק מכובד מהמבצר מוקדש כיום ל"מוזיאון הפורטוגלי" ומכיל מוצגים שונים של השליטים הפרוטוגליים ששלטו בקוצ'ין, וחפצים של הכמרים ואנשי הדת שהיוו את המוקד הרוחני של קוצ'ין. המבצר בנוי על שפת הים ומכאן שהנוף הנשקף ממנו מרהיב.
ארמון מאנטאנצ'רי (Mattancherry Palace):ארמון מאנטאנצ'רי מכונה בפי המקומיים ובחלק ממדרכי התיירות גם "הארמון ההולנדי". עם לעמוד על הדיוק ההיסטורי הארמון נבנה בכלל בידי הפורטוגלים בעת שלטונם באזור וניתן על ידם כמתנה לראג'ה ההודי המקומי של קוצ'ין לאות כבוד. הארמון קרוי על שם רובע מאנטאנצ'רי באזור בו הוא שוכן, ואת שמו כ"ארמון ההולדי" הוא קנה בזכות כך שבתום עידן השלטון הפורטוגלי ההולנדים ערכו בו שיפוץ מקיף. בתוככי הארמון ישנם ציורי קיר מרהיבים וצבעוניים בסגנון הודי מסורתי. מדובר בהחלט על ציורים מהיפים שתזכו לראות במקדשים השונים בהודו ועל כן מומלץ לשלם 2 רופי ולצפות בהם על אף שתנאי הצפייה במקום מבחינת תאורה לא מיטביים. כאשר אתם נכנסים למתחם ניצרו בליבכם את המראות מאחר והצילום במתחם הארמון הוא אסור.
רשתות הדייג הסיניות (China Vala): רשתות הדייג הללו הפכו במרוצת השנים לאחד מסמליה המפורסמים של העיר והאזור. מדובר על רשתות מיוחדות הנפרשות דרך קבע לאורך קו החוף למרגלות מבצר קוצ'ין ובנויות ממעיין זרועה ארוכה אליה מחוברת מסגרת עם רשת. הרשתות נפרשות לעת ערב בתוך הים ולפנות בוקר מורמות על ידי הדייגים ובהם נאספים הדגים שמצויים באזור. שיט הדייג הזאת על אף שמכונה בפי המקומיים "רשתות סיניות" מקורה במוסלמים מהם למדו הסינים את השיטה במאות הקודמות.
שוק הדגים של קוצ'ין:העיר שבעבר הייתה מרכז תעשייה של תבלינים היום מתקיימת בעיקר ממסחר של דייגים ודגים המשווקים מאזור המזחים בנמל אל כל האזור. הדייגים שיוצאים לפנות בוקר אל לב ים ופורשים בה את רשתות הדייג שלהם חוזרים לעת ערב עם השלל הרב שהעלו בחקתם ומציעים את מרכולתם לכל המרבה במחיר. בשעות אחר הצהריים גם מגיעות משאיות גדולות שמובילות את הדגים מהמזח אל האזורים הפנימיים יותר של היבשת. אך עיקר המסחר המרתק מתקיים כאן על שפת הים ובקרבת סירות הדייגים. מעניין לראות את המוקמיים סוחרים בתוצרת המקומית שזה עתה נמשתה מהים וכמובן להתרשם מהתוצרת המרשימה של הדגים שמעלים הדייגים המקומיים בחקתם.
בית הכנסת היהודי פרדסי (Paradesi Synagoguge):זהו בית הכנסת היחידי הפעיל כיום מתוך 7 בתי הכנסת שהיו קיימים באזור בימים בהם קהילת יהודי קוצ'ין הייתה גדולה ומשגשגת. בית הכנסת מצוי ממש בלב ה"אזור היהודי" (The Jew Town) אלו מספר רחובות שבהם בעבר הייתה מרוכזת הקהילה הגדולה של יהדות קוצ'ין והיום נותרו בה מספר מועט מאוד של יהודים. רוב היהודים שחיו בקוצ'ין דורות רבים עלו לארץ ישראל לאחר קום המדינה וכיום בית הכנסת פרדסי הוא בעיקר אתר תיירות היסטורי, ולא בית כנסת פעיל. בכל אזור ה"עיר היהודית" של קוצ'ין ניתן לראות סממנים יהודים על המבנים כמו גם פרטי יודיאיקה מעניינים בתוך בית הכנסת עצמו. הכניסה לבית הכנסת בתשלום (4 רופי), והוא תוח בכל ימות השבוע אך סגור מידי יום בין השעות 13:00-15:00. יש להגיע לבית הכנסת בלבוש צנוע (לא ניתן להיכנס בכתפיים חשופות ובמכנס קצר).
העיר היהודית (The Jew Town): רק שמה המבטיח של העיר היהודית כ"עיר" נותר אולי כסממן היסטורי מהעידן המפואר של הקהילה היהודית שחיה במקום. היום מדובר כאמור על מתחם של רחוב אחד וממנו מסתעפים רחובות צדדים נוספים בהם ניתן לראות סממנים רבים של התרבות היהודית שהייתה כאן בעבר. כיום מעטים היהודים שחיים כאן אבל השרידים היהודיים נותרו. בלב האזור שוכן בית הכנסת, לידו מגדל השעון שנבנה במאה ה18 על ידי תורם יהודי עשיר ואף בית הקברות היהודי העתיק שלמרבה הצער נראה מאוד מוזנח, ועם זאת עדיין ניתן לזהות את הכיתוב של האותיות היהודיות על המצבות העתיקות .
בית הכנסת צנאמנגאלאם (Chennamagalam Syanagougue):עוד פנינה היסטורית יהודית הוא בית הכנסת המרהיב הזה המצוי בעיירה צנאמנגאלאם הממוקמת כ-30 ק"מ מקוצ'ין עצמה. בית הכנסת המרהיב הזה איכלס בעבר עד שנות ה50 של המאה הקודמת את מרבית מתפללי האזור שלאחר קום המדינה עלו בהמוניהם למדינת ישראל. כיום בית הכנסת עומד ריק ממתפללים אך משומר בצורה יפה מאוד. הוא אף עבר שיפוץ יסודי בשנת 2000 ושוחזר ושוקם. כיום המבנה מרהיב, מלא בשיש וזהב. ניתן לראות את ארון הקודש הגדול ואת אזור התפילה של הגברים ואת עזרת הנשים המשקיפה ממעל.
תרבות
התרבות של קוצ'ין היא שילוב מעניין של תרבויות ישנות ודתות שונות השלובות זו בזו בחיים של הרמוניה ושלווה. ביקור במעיר מזכיר במידת מה ביקור בירושלים אשר גם בה ניתן למצוא כנסיות, מסגדים ובתי כנסת הבנויים זה לצד זה במעין הרמוניה דתית מושלמת (חבל שבירושלים ההרמוניה הזאת לא תמיד קיימת). כאן בקוצ'ין בני כל הדתות מכבדים זה את זה ומשמרים זה את תוצרי התרבות והדת של האחר. כך נשתמרו כאן הכנסיות המרהיבות מהתקופה הקולוניאליסטית, המסגדים מההשפעות המוסלמיות על העיר ובתי הכנסת והאזור היהודי זכר לתור הזהב של יהודי קוצ'ין שעלו רובם מטעמים ציוניים למדינת ישראל עם הקמתה.
טיולים
מתוך העיר קוצ'ין עצמה ניתן לצאת לטיול יום לכיוון העיירה צנאמנגאלאם השוכנת כ30 ק"מ ממנה. גם היא מוקד יהודי בעבר ובו בית כנסת ומרכז יהודי חשוב שכיום נחשבים אתרי תיירות מועדפים ומתוחזקים על ידי לשכת התיירות והעירייה של קוצ'ין. טיול נוסף הוא שיט לכיוון האי ואיפין (Vypeen Island) הממוקם אל מול חופי העיר קוצ'ין. גם שם ניתן ליהנות מחופי ים יפים ומאווירה שלווה ונעימה.
איך מגיעים
באזור קוצ'ין שלוש תחנות רכבת. ניתן להגיע לאזור על ידי רכבת שיוצאת מאזור טמיל נאדו, מקרנטקה או מגואה. הנסיעה אורכת זמן רב ועם זאת זהו כנראה האמצעי תחבורה היעיל ביותר להגיע אל האזור המרוחק והדרומי. בתוך העיר התחבורה מבוססת על אוטובוסים או ריקשות. מאחר וכל הנהגים המקומיים בריקשות משתמשים במעין "מונה" הם אוהבים מאוד להאריך את המסלולים לתיירים האומללים ואז לדרוש מהם מחיר מופקע (שימו לב!). אתרי התיירות באזור קוצ'ין קרובים יחסית ועל כן ניתן להתסדר בהליכה רגלית ממקום למקום. אל האיים הנמצאים מול קו החוף ניתן להגיע באמצעות צי המעבורות שעושה את הדרך אל האיים ובחזרה אל החוף מספר פעים ביום לאורך כל ימות השבוע.
מזג אוויר באזור קוצ'ין:
מזג האוויר המאפיין את אזור קוצ'ין כמו את הודו כולה הוא מזג אוויר חם ולח לאורך כל ימות השנה המורכב בעיקר משתי עונות מרכזיות העונה היבשה והעונה הרטובה. העונה היבשה שהיא העונה המומלצת לביקור באזור היא בין החודשים נובמבר עד אפריל, בעונה זו הטמפרטורות אומנם גבוהות מאוד (מעל 30 מעלות!) אך לפחות לא יורד גשם, וזאת חרף אחוזי הלחות הגבוהים. בין החודשים יוני עד אוגוסט מגיעים גשמי המונסון לאזור ומכים באזור במלוא עוזם. ימים שלמים יכול להיות מזג אוויר גשום וסוער (על אף הטמפרטורות הגבוהות) ולכן זוהי בהחלט לא התקופה האולטימטיבית לביקור. ביתר החודשים מדובר על מעין "עונות מעבר" בהם האקלים אינו יציב ועם זאת הטמפטורות מעט נמוכות ונוחות יותר מאשר העונה היבשה הלוהטת, ועם זאת עדיין קיימת סכנה לגשמים.
-
האמפי - המקום הכי הזוי בהודו..
האמפי (Hampi), כפר קטן הממוקם במדינת קרנטקה שבדרום הודו, נחשב...
-
גואה
גואה (Goa) הממוקמת בדרום מערב הודו היא המדינה הקטנה ביותר בהודו...
-
פאלולם גסט האוס - Palolem Guset House
אם אתם מחפשים מקום טוב לישון בו בחוף פאלולם בגואה, ולא בא...
-
קודאיקאנאל - Kodaikanal
העיירה קודאיקאנאל ממוקמת במדינת טאמיל נאדו שבדרום הודו,...
-
חוף ארמבול
אחד החופים הפופולאריים ועם זאת השקטים והנעימים יותר...
-
חוף פאלולם
פאלולם (Palolem) הוא החוף הדרומי ביותר בגואה הנמצא לא הרחק מגבולה...
-
הגסט האוס של איציק – האמפי
בכפר האמפי שבהודו – בחלק הנמצא מעבר לנהר ממוקם הגסט...
-
שאנטי גסט האוס - האמפי
שאנטי גסט האוס (Shanthi Guest House) ממוקם בצד שמעבר לנהר בכפר האמפי...
-
גוקרנה - Gokarna
גוקרנה היא עיירת חוף קטנה ושקטה הנמצאת במדינת קרנטקה...
-
ורקלה - Varkala
עיר חוף קטנה הנמצאת במדינת קרלה שבדרום הודו. ורקלה ממוקמת...
-
מוגלי גסט האוס - האמפי
מוגלי הוא גסט האוס (Mowgli Guest house) פופולארי מאוד בקרב מטיילים...
-
חוף ואגאטור – גואה
חוף ואגאטור ממוקם צפונית לאנג'ונה בחלקה הצפוני של גואה במרחק...
הוסף תגובה