לאוס

לאוס

לאוס, מדינה מסוגרת בדרום מזרח אסיה היא אולי אחד האתרים המרתקים ביותר באזור המזרח הרחוק. לאחר שנים רבות של סכסוכים פנימיים מלחמות אזרחים וכיבוש של שלטונות זרים במהלך תקופת האימפריאליזם הגיעה לאוס לשפל המדרגה מבחינת התפתחותה והיפתחותה אל העולם המערבי. החיסרון וההשארות מאחור לאורך השנים הובילו אותה להפוך כיום להיות פנינה תרבותית ואותנטית של התרבות המסורתית השולטת בדרום מזרח אסיה. עם נופים מרהיבים, אוכלוסייה מעטה שרק בשנים האחרונות מתחילה לחזור אליה לאחר הגירה שלילית שהתרחשה בה בתקופת מלחמת האזרחים הופכת לאוס לאחד השיאים בטיולי הישראלים במזרח הרחוק. קרבתה והגבול המשותף של לאוס עם תאילנד מזמן אליה תיירים רבים שחוצים את הגבול אליה באזור "משולש הגובלות" וזוכים לראות ולטעום מהעולם של פעם במקום שבו הקדמה עצרה מלכת או בשפת הישראלים: "תאילנד של פעם…"

 

לאוס – כרטיס ביקור

שם מלא: הרפובליקה העממית הדמוקרטית של לאוס
בירה: ויינטיאן
ממשל: רפובליקה סוציאליסטית
שטח: 236,000 קמ"ר
אוכלוסייה: 4.75 מיליון נפש
שפה: לאו (שפה מקומית הדומה לתאי המדוברת בתאילנד), צרפתית (שרידים מתקופת הכיבוש הצרפתי האימפריאליסטי).
דת: 85% בודהיסטים, 15% אנימיסטים (דת המייחסת תכונות חיים גם לצומח ולדומם ומאמינים ברוחות)
מטבע: קיפ
מזג האוויר: כמו בכל האזור גם האקלים בלאוס מושפע מהמונסון ומתחלק לשתי עונות העונה הגשומה (יולי – אוקטובר) והעונה היבשה (נובמבר – יוני).

 

לאוס – קצת היסטוריה
 

לאוס לאורך כל שנות ההיסטוריה חיה במתיחות מתמידה בין כיבוש תאי של ממלכת סיאם (תאילנד) לבין לחצים שהופעלו עליה גם מצידה של וייטנאם. לאוס שהייתה מעין חיץ בין כל המדינות הייתה נתונה גם לכיבוש צרפתי בעידן האימפריאליסטי וזאת עקב כיבוש של הצרפתים חלקים ממנה ומאוחר יותר העברת כל שטחה לידיהם על ידי ממלכת סיאם (תאילנד). במלחמת העולם השנייה נכבש כל האזור על ידי יפנים אך בלאוס התעוררה קבוצת מתנגדים שדרשה עצמאות למדינה אותה זכו לקבל רק בשנת 1935 עם הכרזתה של לאוס כמדינה עצמאית.

 

עצמאותה של לאוס לא הביאה את הקץ לסכסוכים באזור והיא הייתה צד במלחמת וייטנאם הקשה שבין ארה"ב לכוחות הלוחמים בוייטנאם. לאורך המלחמה ספגה לאוס הפצצות כבדות וחלקים נרחבים ממנה נהרסו כליל דבר שהביא להמוני תושבים להימלט מהמדינה ולדלל את אוכלוסייתה בצורה משמעותית.

 

רק בשנת 1975 נוסדה הרפובליקה העממית של לאוס שניסתה לייצב את המצב הפוליטי הבעייתי שנוצר במדינה. לאוס הושפעה מאוד מהזרמים הקומוניסטים ששלטו בוייטנאם והדבר הביא גם בה לסנקציות קומוניסטיות רבות ולחוקים נוקשים שהרסו וריסקו את כלכלת המדינה עד ליסוד.

 

כל התופעות הפוליטיות, הדמוגרפיות והכלכליות יצרו פיגור משמעותי בהתפתחותה של לאוס והיא נותרה מאחור מתקדמת באיטיות אל עבר המערב ומפגרת אחר שכנותיה מבחינה כלכלית כאשר רק בשנת 1997 השתלבה בארגון הסחר האסייתי.

 

בשנים האחרונות מנסות ממשלות לאוס לשקם את המצב הכלכלי הקטסטרופלי שהמדינה נקלעה אליו בין היתר גם דרך עידוד תיירות והקלת העול על האזרחים וזאת גם רק לאחר התרחשות מהפכת אזרחים עממית במדינה שמצמצמת לאט לאט את השפעות הגוש הקומוניסטי במדינה.

 

לאוס – גיאוגרפיה, חי וצומח
 

לאוס היא מדינה מיוערת מאוד, רוב רובה, כמעט 60% משטחה, מכוסה ביערות וצמחייה דבר שלא מותיר שטח רב לעיבור חקלאי המתרכז בעיקר סביב גדותיו של נהר המקונג – הנהר הגדול ביותר של לאוס הזורם בדרום המדינה לכל אורכה ומהווה מעין גבול טבעי בינה לבין תאילנד השכנה. סביב נהר המקונג שטחים פוריים מאוד לעיבוד חקלאי המהווה מקור פרנסה עיקרי לתושבי לאוס העניים. בצפון לאוס משתרעות רמות גבוהות והרים גבוהים באזור גבולה עם וייטנאם.

 

על אף שלאורך מלחמת וייטנאם ספגה לאוס הפצצות כבדות רוב הנוף והצמחייה המקורית בו נשמרו ולא נפגעו בצורה משמעותית דבר שהותיר את צורת החיים בג'ונגלים העבותים של לאוס כשהיו לפני עשרות ומאות שנים עם צמחייה ייחודית האופיינית ליערות מונסון טרופיים הגדלים באקלים מסוג זה.

 

לאוס מתמודדת היום מבחינת שימור הטבע עם תופעות קשות של כריתת יערות ושריפתם על מנת להכשיר עוד קרקעות לטובת עיבוד קרקעי. תהליך זה שמתבצע באופן בלתי חוקי על ידי אזרחים במאמץ לחיפוש אחר מקור פרנסה מחסל את הצמחייה הטבעית ואת בתי הגידול למאות הדונמים של השטחים הירוקים ושל חיות הבר. במסגרת המאמץ לשימור הטבע על ידי המדינה הוכרזו בלאוס רק בשנים האחרונות מספר פרקים לאומיים אשר נועדו להגן על בתי הגידול של בעלי החיים הנדירים החיים כמיום בשטחה.

 

ביערות הפראיים שעוד נותרו בלאוס, בשמורות הטבע ובפארקים הלאומיים קיימים בעלי חיים רבים שנשתמרו בהם עקב פעילות מועטת יחסית של ציידים בלתי חוקיים. בין יערותיה של לאוס ניתן לצפות בדובי פנדה, דביבונים, קרנפים מועטים קופים ועוד שנחשבים כיום נדירים לצפייה בארצות שכנות כמו תאילנד ווייטנאם.

 

לאוס – לגלות את התרבות והאטרקציות
 

לאוס שנותרה מאחורי שכנותיה בכל הנושא של פיתוח אזורי ופתיחות למערב ולעולם המודרני נותרה גם כתוצאה מכך בלתי מפותחת מבחינה תיירותית דבר שפועל לרעת ולטובת המטיילים בה. על אף היותה בלתי מפותחת לתיירים היא מאפשרת לתיירים ההרפתקנים לגלות בה פיסות אותנטיות של תרבות בודהיסטית עתיקה כפי שנשתמרה בה לאורך השנים ולא נהרסה מהשפעות מערביות שונות. האותנטיות בכל פינה בלאוס במיטבה אך החיסרון בכך הוא שכמות הפעילות התיירותית המאורגנת בה היא מועטה והאטרקציות הרשמיות גם כן. תושבי לאוס מאוד כפריים בהווייתם ועל כן רוב חגיהם ומועדיהם נסובים סביב החקלאות והעונות החקלאיות, פולחנים אלה יפים בייחודם ובהיותם אמיתיים ושונים עבור התייר המביט בהם מן הצד.

 

לאוס – מה שחשוב לדעת ולזכור

וויזה: תיירים ישראלים צריכים להנפיק לעצמם אשרת כניסה (ויזה) על מנת להיכנס ללאוס. את האשרה ניתן להשיג במדינות השכנות ללאוס בסמוך למעברי הגבול. המעבר הפופולארי למדינה כאמור הוא דרך משולש הגבולות בצפון תאילנד.
מחלות: טיפוס הבטן, מלריה, כלבת, צהבת, כולרה קדחת דנגי ועוד. יש להיוועץ במרפאות המטיילים בישראל טרם היציאה למסע, להצטייד בתרופות מתאימות ולהתחסן בהתאם.
שעון מקומי: השעון המקומי בלאוס מקדים את שעון ישראל בחמש שעות.
חשמל: 200 וולט.
מטבע: קיפ
עלויות מחייה ושהייה: עלויות המחייה והשהייה בלאוס זולות מאוד עבור התייר הישראלי וביחס לכלכלה והמחירים בישראל.

אזהרות למטייל: יש להיות זהירים בטיול באזורים הנידחים והכפריים של לאוס. באזורים אלה קיימת פעילות של שודדי דרכים ופורעים ועל כן יש להיות ערניים.

הוסף תגובה