וראנסי, הודו

וראנסי, הודו

העיר וראנסי היא ללא ספק אחת הערים המרתקות והקסומות ביותר למטייל המערבי המגיע לטעום את הודו. יש האומרים שוראנסי מרכזת בתוכה את כל מה שמטייל רוצה לראות בהודו והכל תחת קורת גג אחת: טקסים של בני דת ההינדו ואלפי צליינים המגיעים אליה, פרות קדושות המסתובבות רחובות, גדות הגנגס השוקקים והמלאים פולחנים דתיים וטקסי דת, שווקים עמוסי אבק ומלאי כל טוב והמון חוויות.
 
וראנסי היא עיר עתיקה וקדושה ביותר, מקומה על גדות נהר הגנגס קשר את שמה באמונה כי למות בוראנסי מבטיח למאמין בדת ההינדו חיים טובים יותר בגלגול הבא. צליינים הינדים רבים מגיעים אל וראנסי על מנת למות בה, שבה יישרף אפרם ויפוזר על מימי הגנגס ומשם יזרום גם המת אל העולם הבא ויתגלגל אל חיים טובים יותר כאמור.
 
וראנסי היא זיקוק של החוויה ההודית, היא לא קלה כלל לעיכול בתחילה ויש המזדעזעים מהמראות העוני הלכלוך הקבצנים והבלגן ברחובות העמוסים, עם זאת ככל שמתרגלים אליה מצליחים גם להתחבר אל השלווה שבה, אל אווירת הקדושה המיוחדת ומבינים שהאפר המורגש באוויר והעשן המיתמר מעל העיר אלו אינם פרי התעשייה או הפיח שאנו רגילים במערב אלא פרי של קדושה ופולחן מקומי מרתק לחובבי האנתרופולוגיה שביניכם.
 
גם אם הזדעזעתם ממנה וגם אם התאהבתם, לא ניתן להחמיץ את טקסי הפולחן המתקיימים על גדות נהר הגנגס בוראנסי, אלו למעשה רגעיה היפים של העיר. לא ניתן להישאר אדישים אל מול אלפי עולי הרגל הרוחצים במימי נהר הגנגס בשעת הזריחה ממזבחות שריפת הגופות השורפים את אלו שבחרו למות בוראנסי. שימו לב לטקס, לקדושה לייחוד. שימו לב לבגדים היפים, לפרידה מהעולם הזה בתקווה לגלגול טוב יותר בעולם הבא. כל מקדש בוראנסי הוא בעל סיפור ייחודי משלו, כל מזבח בו נשרפות הגופות מביא אליו סיפורים על הודים קשיי יום העושים את הדרך לכאן מרחבי המדינה רק על מנת להבטיח לעצמם חיים טובים יותר ולסיים בכבוד את פרק זה של חייהם שלרוב היה מאופיין בעמל רב וגזירות גורל קשות.
 
האוניברסיטה ההינדית היא נקודת עניין שאינה קשורה ישירות בפולחני הגנגס המפורסמים של וראנסי, איך גם היא עוסקת בלימודי הרוחניות של דת ההינדו. באוניברסיטה מלמדים אומנות, לימודי רוחניות ודת, מוסיקה, פילוסופיה דתית ועוד. האוניברסיטה מהווה מרכז לימודי חשוב להבנת מהות הדת. האוניברסיטה שוכנת תוך פארק רחב ידיים ומומלץ להגיע לביקור ולהתרשם מתנאי הלימוד ומסגנון הלימוד של האוניברסיטה. בהחלט מעניין לראות איך לומדים רוחניות.
 
שיט על גדות הגנגס הוא פעילות מועדפת עבור תיירים המבקרים בוראנסי ורוצים להתרשם מהפעילות השוקקת המתרחשת על גדות הנהר. הזמן האולטימטיבי ליציאה לשיטה או בשעות הבוקר המוקדמות עם הנץ החמה. אז יוצאות סירות רבות בעיקר מהגדה המערבית ומעמיסות עליהם בין 2-6 נוסעים. באמצעות השיט ניתן לראות את המוני המאמינים ועולים לרגל יורדים לטבול בגנגס, ראשית הגברים לאחר מכן הנשים שמשלבות את הטבילה גם עם הכביסה. לאחר מכן גם מתחילים טקסי פיזור האפר של הגופות שנשרפו במזבחות השונים. השיט אורך בדרך כלל כשעה ומחירו בעבור סירה בין 150-250 רופי.
 
סראנט (Saranth) זהו אזור הקדוש מאוד לבודהיסטים והם עולים לכאן לרגל בהמוניהם. העיר סרנאט ממקומת בדרך ממרכז וראנסי לכיוון שדה התעופה של העיר והיא על פי המסורת הבודהיסטית המקום שבו חלה ההארה של בודהה ושם נשא את דרשתו הראשונה על הסבל בעולם. לאורך אלפיים שנה נחשב המקום לקדוש ויש בו מקדשים רבים כמו גם שרידים וחורבות של מקדשים ישנים. מעניין לבוא לכאן ולחזות בפולחנים הבודהיסטים שהם מרתקים ושונים וכמובן מלאים בהתעלות רוחנית.
 
 
מה כדאי לראות ולעשות בוראנסי

תרבות
התרבות של דת ההינדו פורחת ברחבי וראנסי היא ללא ספק אחת הבירות המשמעותיות בהן ניתן לראות את שלל הפולחנים של ההינדו במלוא תפארתם כמובן תוך התמקדות בפולחנים של סיום החיים והמעבר אל הגלגול הבא בתקווה כאמור שיהיה טוב יותר. באוניברסיטה ההינדית ניתן ללמוד על הרחוניות של הדת, על פילוסופיה, על האמנות ועל המוסיקה ולהשתלם ולרכוש ידע תוך הרחבת אופקים.
 
קורסים
האוניברסיטה ההינדית היא מאגר בלתי נדלה של קורסים בהם ניתן להעמיק ולהכיר את דת ההינדו. כמרכז רוחני ניתן לעסוק בוראנסי ביוגה מדיטציה ללמוד על האומנות המקומית וגם אפילו לנגן על כלי המוסיקה המסורתיים.

טיולים
טיול פופולארי כפי שצוין הוא שייט על גדות הגנגס. ה"טיילת" לאורך הגדה המערבית של הגנגס הוא הסיור ה"תיירותי" המועדף על מנת להתרשם ממרכז העצבים והייחודיות של העיר. טיול נוסף מומלץ הוא לטייל מאזור גדות הגנגס ועד לשוק תוך מעבר במבוך הסמטאות של וראנסי שהן מצד אחד חווית היכרות אותנטית עם המקומיים ומאידך מפגש בלתי אמצעי עם כל מה שעזוב, מוזנח, ומזוהם בעיר… לא בהכרח לבעלי לב חלש. טיול יום או טיול בדרך לשדה התעופה של העיר הוא טיול לעיר סראנט (כ-8 ק"מ מוראנסי) שם ניתן לחזות במקדשים בודהיסטים וליהנות מחוויה רוחנית בסגנון שונה מבוראנסי עצמה.

התנדבות
מרכז החינוך של סארווטי (Saraswati Education Centre) הוא אחד המקומות המומלצים בעבור מי שרוצה גם לתת מעצמו ולהתנדב לטובת המקומיים בוראנסי. מטרת המרכז היא להעניק חינוך לילדים עזובים או כאלו שעובדים למחייתם מגיל צעיר ברחוב על מנת לאפשר להם להשלים את הפער החינוכי ולסייע להם במידת האפשר להיקלט במערכת החינוך ו/או להעניק להם סוג של השכלת יסוד בסיסית שאולי תהיה ההשכלה היחידה שירכשו בחייהם. המקום עובד על טהרת המתנדבים המערביים שמגיעים לכאן ומתנדבים בהעברת שיעורים בשלל נושאים. אין גבול למה שאפשר לעשות ולתרום במרכז, כל אחד תורם ונותן לפי רצונו ומרצו. החוויה של החינוך והמפגש עם הילדים תורמת גם למקומיים, אך המתנדבים נתרמים אף הם וזוכים לחוויה בלתי אמצעית של מפגש מרתק עם תרבות חדשה ועם האנשים האמיתיים העומדים מאחורי ההילה של וראנסי.
 
איך מגיעים
בוראנסי יש שדה תעופה מקומי המקושי בטיסות יומיות לבירה דלהי וליעדים נוספים בהודו ואף בקטנמדו בירת נפאל. רבים התיירים המגיעים לכאן בטיסה או ממשיכים מוראנסי בטיסה לנפאל. אם בחרתם באמצעי הגעה יבשתי ניתן להגיע גם באמצעות רכבות המובילות אל העיר ממגוון יעדים ברחבי הודו. התחבורה בתוך וראנסי העמוסה והצפופה היא בעיקר באמצעות ריקשות בהם מפדלים המקומיים ומסיעים את התיירים ממקום למקום.

מחירים
ורנאסי אינה נחשבת עיר יקרה במיוחד. כמובן אם חפצה נפשכם למלון מהמפוארים יותר בעיר תאלצו להיפרד מסכום כסף רב יותר, אך במתחם האכסניות המחירים נוחים וממוצעים. בנוסף טוב לדעת שבתי המלון מציעים לתיירים זרים שאינם מתאכסנים בהם ליהנות משירותיהם תמורת תשלום. כך תוכלו אם תרצו לקפוץ לאחת הבריכות או לשכשך בג'קוזי ולשכוח לרגע מהלכלוך והזוהמה של רחובות וראנסי תמורת מחיר סמלי.
 
אוכל
אוכל הוא לא בעיה בוראנסי. התיירים הרבים הביאו אליה את התפתחות תעשיית האוכל והמסעדות ואין כאן בעיה למצוא גם אוכל מערבי במסעדות "מערביות" יותר, אם ניתן לקרוא לזה כך. יש לא מעט בתי קפה ואפילו מסעדות "יוקרתיות" הצמודות בדרך כלל לבתי המלון היוקרתיים יותר. עם זאת האוכל האותנטי של וראנסי מרוכז בעיקר באזור השוק שם בין הסמטאות ועשרות הדוכנים תוכלו למצוא גם דוכנים ומסעדות של מקומיים המציעים את האוכל המקומי ההודי וכמובן גם את המעדן המקומי של וראנסי ה-Dum Alooשהוא סוג של תפוחי אדם ברוטב עגבניות עם קארי ג'ינג'ר ושאר תיבול הודי מקומי. בין שלל המסעדות תוכלו למצוא גם את "בית קפה חיפה" המציע אוכל ים תיכוני (עם טעם של בית) וקצת אוכל הודי.
 
לינה
על אף היותה של וראנסי עיר פופולארית מאוד בקרב תיירים ומטיילים כמו גם אלפי הולים לרגל הודיים קשה מאוד לומר שיש בה מקומות לינה באיכות גבוהה המספיקים לכולם. עם זאת רוב המטילים והתיירים הממוצעים מתרכזים לאורך הגדה המערבית של הגנגס שם פרוסות גם רוב האכסניות מדרגה ממוצעת. המלונות היקרים יותר נמצאים הרחק יותר מגדות הגנגס שהן "זירת ההתרחשות" המרכזית בעיר ועל מנת להגיע מהמלון או אל המלון יש צורך להיעזר בריקשות או בתחבורה המקומית דבר שמקשה ומסרבל את הניידות בעיר. לפיכך מומלץ ללון באחת האכסניות מיני רבות הפזורות לאורך גדת הגנגס. מומלץ להשוות בין האכסניות כי לא כולן באותה איכות, יש ביניהן פערים ומגוון רחב.

מזג אוויר
נוסף לכל הקושי בעיכולה של וראנסי גם מזג האוויר לא מאיר פנים, בייחוד לאלו שיגיעו לכאן בשיאה של עונת הקיץ החמה (חודשים מאי עד אוגוסט) אז הופכת וראנסי למרחץ זיעה של טמפרטורות גבוהות וחום ולחות כמעט בלתי נסבלים אשר נוסף לכל זאת גם מלווים בגשמי מונסון עזים. עונת החורף (דצמבר-ינואר) קרה מאוד ואף היא לא מומלצת לביקור. לפיכך עונות המעבר בחודש הסתיו (אוקטובר נובמבר) או האביב (מרץ אפריל) יכולים להוות את הזמן הטוב ביותר מבחינת מזג אוויר על מנת לבקר בוראנסי ולמצות את כל מה שלעיר יש להציע.

צילומים: Babasteve

הוסף תגובה