אל סלבדור
אל סלבדור היא מהקטנות שבמדינות מרכז אמריקה. לא תמצאו אותה מופיעה ביותר מידי מדריכי טיולים תחת הכותרת "דברים שלא לפספס במרכז אמריקה" או ברשימות "עשרת הדברים שחייבים לעשות" ואולי מכאן כוח קסמה והעניין שבה.
אל סלבדור שהייתה רוב שנותיה מדינה ענייה מאוד שסבלה ממלחמת אזרחים קשה בשנות השמונים ומרעידת אדמה הרסנית בתחילת שנות האלפיים נותרה מדינה פחות מתויירת העוסקת יום יום בשיקום עצמי, ייצוב הכלכלה שבה והתמודדות עם עוני רב וחסרי בית עקב רעידת האדמה.
אך בעת ובעונה אחת היא מלאה הרי געש כבויים אשר פסגותיהם מגרדות את השמיים ונמצאות מעלה מעלה בין העננים ומהוות אטרקציה ופוטנציאל טיולי רב עבור חובבי הטרקים ההרפתקניים.
את אל סלבדור יאהבו המטיילים שמחפשים את האתגר, את השונה ואת הייחודי זה שעוד פחות התגלה על ידי רוב תיירי העולם. את האמיתי והאותנטי תוכלו למצוא בין רחובותיה של המדינה הקטנה והמיוחדת הזו.
אל סלבדור- כרטיס ביקור
שם מלא: רפובליקת אל סלבדור
עיר הבירה: סן סלבדור
משטר: רפובליקה
שפה רשמית: ספרדית
אוכלוסייה: 6,704,000
דת: 75% נוצרים קתוליים, 20% נוצרים פרוטסטנטיים, 5% אחרים.
מטבע: דולר אמריקאי.
אקלים: מזג האוויר באל סלבדור מתחלק לשתי עונות מרכזיות: העונה הגשומה (מאי-אוקטובר) והעונה היבשה (נובמבר אפריל). ברוב ימות השנה הטמפרטורה במדינה קבועה חמה ולחה מאוד.
אל סלבדור היא מהקטנות שבמדינות מרכז אמריקה. לא תמצאו אותה מופיעה ביותר מידי מדריכי טיולים תחת הכותרת "דברים שלא לפספס במרכז אמריקה" או ברשימות "עשרת הדברים שחייבים לעשות" ואולי מכאן כוח קסמה והעניין שבה.
אל סלבדור- קצת היסטוריה
עוד בטרם הגעתם של הספרדים לאל סלבדור והשתלטותם על כל מדינות מרכז אמריקה היו באל סלבדור חיים קדומים שהחלו אלפי שנים לפני הספירה עם המצאות של בני המאיה באזורים שונים בה והתיישבות של בני תרבות האולמק- זאת ניתן ללמוד מהשרידים הרבים למקומות הפולחן, הפירמידות והמקדשים אותם מצאו פזורים ברחבי המדינה.
עם הגעת הספרדים לאזור הכריזו על אדמות אל סלבדור כחלק מהאימפריה הספרדית, השתלטו על החקלאות, גידלו באדמותיה של המדינה כותנה, אינדיגו וקני סוכר והעבידו את בני השבטים המקסיקניים המקומיים בפרך ואף ייבאו אליה עבדים מאפריקה.
שורה של מרידות בספרדים בכל מדינות מרכז אמריקה כמו גם באל סלבדור הביאו בסופו של דבר לקבלת עצמאותה של המדינה בשנת 1821 יחד עם כל מדינות מרכז אמריקה האחרות. צעדיה הראשונים של אל סלבדור בתור מדינה עצמאית לא היו קלים מאחר והתבססותה על תעשיית האינדיגו לא צלחה עקב תחליפים של צבעים סינתטיים שהוכנסו לתעשייה והפסקת צביעת טקסטיל באינדיגו.
לאורך השנים החקלאות היוותה מקור פרנסה מרכזי עבור אל סלבדור אך באופן פרדוקסאלי על אף הכנסותיה הרבות בעיקר ממכירת קפה, האדמות היו בבעלות של שכבת אליטה קטנה באוכלוסייה וכל שאר אזרחה נותרו עניים מרודים.
המתיחות בין עניים לעשירים הביאה למספר מרידות איכרים קשות באל סלבדור אשר הגדולה בהם הציתה את מלחמת האזרחים שהשתוללה בה בראשית שנות השמונים והגיעה לסיומה רק בראשית שנות התשעים עם הסכמי השלום בין הממשלה למורדים שרבים טוענים שלא שיפרו בהרבה את מעמד האיכרים שנותר עני וחסר כל.
רעידת אדמה קשה הרעידה את שלוות החיים המעורערת גם כך באל סלבדור בתחילת שנות האלפיים וקברה ערים שלמות תחת מפולות בוץ ענקיות. אל סלבדור עשתה מאמצים כבירים בסיוע של מדינות העולם המערבי ובראשן ארה"ב על מנת להשתקם מהמשבר ההומניטארי (250 אלף איש איבדו את בתיהם) והמשבר הכלכלי העמוק שנוצר בעקבותיו.
אל סלבדור- גיאוגרפיה החי והצומח
אל סלבדור היא מדינה קטנה מאוד במרכז אמריקה הגובלת בהונדורס מצפון וממזרח בגואטמאלה במערב. המדינה מלאה בהרי געש כבויים שכיום משמשים בעיקר אתרי טבע רשימים ואין בהם כיום פעילות וולקנית כל שהי.
על אף שעד לפני מספר עשרות שנים הייתה אל סלבדור מיוערת כולה וירוקה מאוד כיום ותרו אחוזים בודדים משטחה מיוערים ביערות עבותים טבעיים וזאת עקב תהליך עיבוד אדמה האינטנסיבי המעודד על ידי הממשלה על מנת לצמצם את החור הגדול שבקופת מדינה.
גידולים חקלאיים רבים גדלים באל סלבדור ביניהם הקפה, הסוכר והכותנה אך אלה איימים להעלים כליל את יופייה של המדינה שהולכת ומאבד את תוואי הנוף המקורי האותנטי שלה ואולי חמור מכך הממשלה מעודדת את עיבוד האדמה ולא מחוקקת חוקים מו ביתר מדינות רכז אמריקה לשימור הטבע ולהגדרת שמורות טבע ופארקים לאומיים
דבר שמאיים על התרחשות אסון אקולוגי בשטחה של אל סלבדור.
בעקבות אי השמירה על איכות הסביבה ובירוא היערות זנים רבים של בעלי חיים שחיו שלווה ובתפוצה גדולה על אדמות אל סלבדור כיום נמצאים בסכנת הכחדה, מספרם ומצם משמעותית בשנים האחרונות והם מתרכזים בעיקר באחוזים הבודדים של היערות עוד נותרו במדינה.
אל סלבדור- מה לראות ומה לעשות?
אל סלבדור היא מדינה נוצרית קתולית ברובה שעל אף שהספרדית נחשבת בה שפה רשמית שפעות האמריקניזציה (בשל התערבות ארה"ב במלחמת האזרחים בה ובהסדרי השלום) יכרות מאוד בין אם בכך שישנם גברים רבים הדוברים אנגלית או סגנון המוסיקה והתרבות חביב על המקומיים באל-סלבדור שהוא זהה למוסיקת הרוק ופופ הפופולארית בארה"ב.
אל סלבדור ידועה בגידולי הקפה שלה ומכאן במשקאות הקפה הייחודיים שבה כמו גם שאר המאכלים המסורתיים בה המבוססים על השעועית קמח התירס וכמובן הקפה.
הטרקים המומלצים באל סלבדור הם בעיקר באזורי הרי הגעש הכבויים בהם תוכלו לטפס ל ההרים הנשאים ולהתרשם מהנוף המדהים הנשקף מבין העננים. לטובת אוהבי הגלישה אמר שלחופי אל סלבדור נשברים גלים הטובים מאוד לגלישה ולספורט ימי.
בשל ההרס הרב שזרעה רעידת האדמה באל-סלבדור והמצב הכלכלי הקשה כמו באל לבדור ארגוני צדקה בינלאומיים רבים הפועלים בה לטובת הטבע, הסביבה, האוכלוסייה ענייה ועוד. ניתן להתנדב בארגונים אלה גם לפרקי זמן קצרים ובכך למלא את המצברים בתחושות של עזרה לזולת ועשיית מעשים טובים.
אל סלבדור- מה שחשוב לדעת וכדאי לזכור!
וויזות ואשרות כניסה– אין צורך בוויזות או באשרות כניסה מיוחדות.
מחלות וסכנות בריאות– כלבת, טיפוס, מלריה וצהבת. יש להיוועץ במרפאות המטיילים טרם תצאו למסעכם על מנת להצטייד בתרופות ובחיסונים מתאימים.
חשמל– 100 וולט
מטבע– דולר אמריקני
שעון– השעון המקומי באל סלבדור מאחר את השעון בישראל ב- 8 שעות.
עלויות מחיה– על אף שהדולר האמריקני הוכרז בשנות האלפיים כמטבע רשמי באל סלבדור לות המחייה בה זולה מאוד והיא מדינה נוחה מאוד למטייל הישראלי "החסכן".
הוסף תגובה